browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hobbiton

Posted by on 14 maart 2013

Ik wilde openen met een fraai citaat uit The Lord of the Rings waarin The Shire wordt beschreven. Maar mijn boek ligt thuis. Wij hebben het gezien zoals het in de film was. We waren natuurlijk ook op de filmset waar LOTR als The Hobbit zijn opgenomen. De buitenscenes wel te verstaan. Want als iedereen eenmaal binnen is, is de rest in Wellington in de studio opgenomen.

Fullscreen-Logo
Hobbiton

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Hobbiton: -37.810880, 175.776461
Waitomo camping: -38.260360, 175.110096
Het detailniveau waanzinnig. Nu dan, want na de opnames van de Ring-films was de afspraak met de boer wiens land het is, dat alles zou worden afgebroken. Ze zijn daar ook mee begonnen, maar de boer kreeg zoveel verzoeken voor bezoek dat dit gestaakt is. Toen de producers voor de Hobbit langskwamen, heeft de boer geregeld dat alles van echt, duurzaam materiaal werd gemaakt. Dus niet verf en lijm zoals bij LOTR, maar echt steen voor de muren enzo. Zodat hij het als attractie kon exploiteren. De productiemaatschappij heeft ook niets met dit park meer te maken, maar heeft bijvoorbeeld voor de herberg The Green Dragon wel alle hulp gegeven om deze uit te breiden aan de hand van de originele tekeningen en schetsen.

Het is een guided tour, en we hadden een goede gids. In het begin loop je door het laantje waar een van de eerste scenes van LOTR is opgenomen: Gandalf die met zijn kar het dorpje in rijdt. Alle huisjes zijn hier kleiner gemaakt zodat Gandalf groot lijkt. Als er verderop Hobbits voor een huisje staan, is dit huisje wel van ‘normaal’ formaat. De suggestie is dat Hobbits dus klein zijn. Nog een voorbeeld: overal zijn fruitbomen geplant. In het boek staat echter dat dit pruimen moeten zijn. Pruimenbomen laten zich echter moeilijker onderhouden dan appels en peren. Dus zijn deze laatste geplant, van hun vruchten en bladeren ontdaan en voorzien van pruimen en pruimebladeren. Peter Jackson (de regisseur) kent zijn critici en is daarom zelf erg kritisch. En geld speelt geen rol in deze business. Ander voorbeeld: de eik boven het hol van Frodo en Bilbo is voor de opnames van LOTR elderss gekapt en naar Matamata vervoerd. Hier in elkaar geplakt (dood dus) en van nepblaadjes voorzien. Voor de Hobbit moest de boom, die inmiddels door de schapen die hier wonen behoorlijk gesloopt was, ook nog eens 60 jaar jonger lijken dan die versie in LOTR. Deze boom is nu helemaal van kunststof en kostte een miljoen dollar. En dat voor tien seconden in de film.

Na een wandeling van ruim een uur, kregen we in herberg The Green Dragon een verfrissing (water, cider of bier) aangeboden. Dat lieten we ons wel smaken. Ze waren bezig met de voorbereiding van een feestje. Echt een toplocatie. Hooguit wat afgelegen.

Nu zitten we op een camping bij de Waitomo caves. Nog twee dagen met de camper.

2 Responses to Hobbiton